
Ik heb leuk nieuws! In de meditatie-app Bewust Mediteren staat een nieuwe categorie: Yoga Nidra. Maar wat is Yoga Nidra eigenlijk en voor wie is deze meditatievorm interessant? In dit artikel leg ik het je graag even uit.
Een tip voor de rusteloze geest
Ons leven bestaat grotendeels uit werk en takenlijsten. Maar wat herstel betreft, durven we wel eens op de spreekwoordelijke uitstelknop te drukken. “Ach, het is bijna weekend.” “Straks is het vakantie.” Rusten? Dat doen we later wel. Maar zonder rust is er geen recuperatie. Je lichaam en geest hebben tijd nodig voor het verwerken van emoties, het herstellen van blessures en het klasseren van informatie. Die grote schoonmaak gebeurt wanneer we rusten. Als we dan ook nog eens te weinig of slecht slapen, dan stapelen onverwerkte ervaringen zich op. Vergelijk het met een computer die nooit de kans krijgt om herop te starten en updates te installeren. Of een hardloper die nooit stopt om te rusten.
Yoga Nidra: een diepe herstellende meditatie
Herken jij je in bovenstaand scenario? Dan moet je Yoga Nidra zeker eens uitproberen. ‘Nidra’ is Sanskriet voor ‘slaap’, maar vergis je niet: tijdens deze meditatie slaap je niet. Je bevindt je in het helende stadium tussen waken en slapen in. Je blijft je de hele tijd bewust van je omgeving. Ondertussen vloeit de spanning weg uit je lichaam en geest tot je in een diepe staat van herstel terechtkomt. Net zoals bij elke meditatie, heb je er eigenlijk niets voor nodig. Iedereen kan het veilig beoefenen, waar en wanneer je maar wil. En je hoeft er geen speciale uitrusting of kleding voor te kopen.

Hoe werkt Yoga Nidra?
Yoga Nidra is een mengvorm van yoga en meditatie. Wie ooit op een yogamat heeft gestaan, weet dat je op het einde van een sessie op de grond gaat liggen in de doodhouding, ook wel Savasana genoemd. Die relaxatiepose ligt aan de basis van de Yoga Nidra meditatietechniek. Je gaat op je rug liggen, met je benen iets uit elkaar en je handpalmen naar boven gekeerd. Bedek jezelf gerust met een zacht dekentje zodat je het niet koud krijgt. Je voeten mag je op een natuurlijke manier uit elkaar laten vallen zodat je tenen wat naar buiten wijzen. In die houding luister je naar de instructies die je steeds dieper doen afdalen in je ontspanning. Een sessie duurt ongeveer 20 minuten.
Soorten Yoga Nidra
Tijdens de Yoga Nidra-sessie begeleidt iemand je doorheen de meditatie. De bedoeling is om alert te blijven, maar toch je geest en lichaam te laten ontspannen. Hiervoor zijn verschillende technieken, zoals een ademhalingsoefening, een visualisatie, een uitgebreide body scan of het formuleren van een intentie. (In Yoga Nidra wordt een intentie trouwens een Sankalpa genoemd.) Je zal merken dat de ene techniek bij jou al beter werkt dan de andere. Dat is normaal: iedereen is anders en heeft een eigen voorkeur op het vlak van meditatie. Er is geen goed of fout: kies gewoon de versie waar jij je goed bij voelt.
Voor wie is het interessant?
Yoga Nidra kan van pas komen in verschillende situaties.
- De meditatie helpt je bijvoorbeeld ’s avonds om volledig tot rust te komen voordat je gaat slapen. Perfect voor mensen met slaapproblemen.
- Maar Yoga Nidra komt ook overdag van pas, wanneer je een slechte nacht achter de rug hebt en je lichaam de kans wil geven om gemiste rust in te halen.
- Yoga Nidra is ook populair bij mensen die wel houden van mediteren, maar moeite hebben om lang in een zithouding te blijven. Voor zwangere vrouwen, ouderen of personen met lichaamsklachten is de comfortabele liggende houding van Yoga Nidra ideaal.
- Bij mentale overprikkeling kan Yoga Nidra helpen om je hoofd even helemaal leeg te maken en met hernieuwde concentratie aan het werk te gaan.
- Ben je vaak aan het piekeren? Yoga Nidra leert je om afstand te nemen van je gedachten en emoties. Je verlegt je focus naar iets anders, waardoor je de piekercyclus doorbreekt en je zenuwstelsel tot rust kan komen.
- En de techniek kan ook ingezet worden voor emotionele verwerking. In het Amerikaanse leger wordt Yoga Nidra gebruikt bij soldaten die posttraumatische stress ervaren na hun terugkeer uit een oorlogszone.
Zin om het zelf te proberen?
In de Vlaamse meditatie–app van Bewust Mediteren vind je nu al meditaties die als Yoga Nidra gebruikt kunnen worden. Ga dus zeker eens kijken naar de Liefdesmeditatie in de categorie Goedenavond en de Bodyscan onder Loslaten. In de komende weken komen er nog nieuwe meditaties bij. Er komt ook een nieuwe categorie die volledig gewijd zal zijn aan Yoga Nidra. Probeer deze meditaties zeker eens uit en laat me weten wat je ervan vindt! De Bewust Mediteren-community is een hechte groep, en ik kijk altijd uit naar feedback. Heb je de Bewust Mediteren-app nog niet? Download hem gratis in Google Play of de App Store van Apple. Kom erbij!