meditatie artikels

Wat is een chakrameditatie?  

november 2023
Wat is een chakrameditatie? | Meditatie-inspiratie van Bewust Mediteren

Zit je slecht in je vel, zonder dat er een aanwijsbare reden voor is? Dan zijn je chakra’s misschien uit balans. In dit artikel leg ik je uit wat de belangrijkste energiepunten in je lichaam zijn en hoe je het evenwicht herstelt met een chakrameditatie.

Wat zijn chakra’s?

Volgens de oosterse spirituele traditie zitten er in ons lichaam energiecentra die worden afgebeeld als cirkels of draaikolken. In het Sanskriet betekent ‘chakra’ letterlijk ‘wiel’.  De 7 belangrijkste lopen van de kruin van je hoofd tot onderaan je ruggengraat. Elke chakra staat voor een eigen soort energie. Zijn je chakra’s zuiver? Dan kan je levenskracht vrij stromen. Maar als een van je chakra’s uit evenwicht is, kan je daar last van ondervinden.  

Hoe weet je of je chakra’s in balans zijn?

Sommige mensen voelen intuïtief aan bij zichzelf dat hun chakra’s uit balans zijn. Wanneer ze niet lekker in hun vel zitten, begrijpen ze hoe het komt. Een echte expert ziet het zelfs bij anderen. Het is een gave die je kunt trainen. Eens je weet waarvoor elke chakra staat, is de kans groot dat je gevoeliger zal worden voor de signalen.

Wat zijn de signalen?

Als je chakra’s niet helemaal goed zitten, kan je dat merken aan je lichaam, je gevoelens en je gedrag. Je kan fysieke ongemakken ervaren, zoals rugpijn of hoofdpijn. Of je voelt je emotioneel slecht. Ook wanneer je gedrag vertoont dat atypisch is voor jou, kan dat wijzen op een gebrek aan balans. Neem dan de tijd om eens te kijken met welke chakra je symptomen overeen komen.

De Chakra's - Bewust Mediteren

Wat zijn de 7 chakra’s?

Er zouden in ons lichaam wel 114 chakra’s zitten, maar dit zijn de 7 belangrijkste.

Ze hebben de kleuren van de regenboog:

 1. De wortelchakra (rood)
 2. De heiligbeenchakra (oranje)
 3. De zonnevlechtchakra (geel)
 4. De hartchakra (groen)
 5. De keelchakra (hemelsblauw)
 6. De voorhoofdchakra (indigo)
 7. De kruinchakra (violet)

De wortelchakra

De wortelchakra zit onderaan je ruggengraat en staat voor het element aarde. Is deze chakra in balans? Dan voel je je veilig, geaard en stabiel. Bij een verstoorde wortelchakra kan je je angstig, onzeker en moe voelen. Je brengt je wortelchakra in balans door je connectie met de aarde te herstellen, bijvoorbeeld door te wandelen in de natuur, op blote voeten te lopen of met je handen te werken in de tuin.

De heiligbeenchakra

De sacraalchakra of heiligbeenchakra zit net onder je navel en staat voor creativiteit, zorgeloosheid en levendigheid. Als deze chakra in balans is, sta je open voor nieuwe ervaringen. Hij is ook gelinkt aan je sensualiteit, je seksleven en vruchtbaarheid. Een onevenwicht veroorzaakt terughoudendheid en frustratie. Het element dat erbij hoort, is water. Je kan sacrale energie helen door water op te zoeken of tijd te maken voor kleine dingen die je blij maken.

Chakrameditatie

De zonnevlechtchakra

De zonnevlechtchakra of solar plexus bevindt zich in je buik. Hij vertegenwoordigt eigenwaarde en zelfvertrouwen. Bij een gezonde zonnevlechtchakra ben je rustig en doelgericht. Je durft ruimte in te nemen en te gaan voor je passie. Is je zonnevlechtchakra uit balans? Dan weet je niet meer wat je wil of heb je het gevoel dat je ter plaatse trappelt. Zonlicht helpt om deze chakra te helen.

De hartchakra

De hartchakra is groen en is gelinkt aan het element lucht. Hij staat voor liefde, empathie en geborgenheid. Is je hartchakra zuiver? Dan ben je gelukkig, mild en vriendelijk voor jezelf en voor anderen. Bij een onevenwicht houd je misschien vast aan negatieve ervaringen. Je kan je hartchakra helen door los te laten, te vergeven en te aanvaarden wat je niet kunt veranderen.

De keelchakra

De vijfde chakra zit ter hoogte van je strottenhoofd. Het bijbehorende element is geluid. De chakra symboliseert communicatie en authenticiteit. Is je keelchakra gezond? Dan heb je geen moeite om jezelf te zijn en uit te spreken wat je nodig hebt. Als je al je woorden inslikt of veel tegen je zin doet, kan wrok of ergernis zich opstapelen. Dat brengt deze chakra uit balans. Oefen dus op het luisteren naar je eigen innerlijke stem.

De voorhoofdchakra of het derde oog

Tussen je wenkbrauwen zit je derde oog. Dat is een donkerblauwe chakra die staat voor intuïtie en wijsheid. Als deze chakra in balans is, zie je het grotere geheel. Je voelt de connectie met het universum. Bij een onevenwicht ga je te veel nadenken en ben je overprikkeld. Het kan dan helpen om even afstand te nemen van technologie, sociale media en andere ruis. Zo vind je de weg terug naar je innerlijke wijsheid.

De kruinchakra

Je kruinchakra bevindt zich bovenop je hoofd, als een portaal naar een hoger bewustzijn. Hij is paars van kleur en staat voor verlichting, eenheid, spiritualiteit en oneindige wijsheid. Bij een gezonde kruinchakra voel je je verbonden met een hogere kracht. Een onzuivere chakra leidt tot depressie, verveling en eenzaamheid. Het element van deze chakra is de kosmos.

Wat is een chakrameditatie?

Er bestaan verschillende technieken om je chakra’s weer in balans te brengen. Een makkelijke en doeltreffende manier is een chakrameditatie. Bij een chakrameditatie focus je je op de verschillende chakra’s. Je stuurt bewust je aandacht en ademhaling er naartoe. Zo leer je aanvoelen wat er goed zit en wat niet. Je kan ook mediteren op één specifieke chakra om die weer in balans te brengen.

Nieuwe chakrameditaties in de app Bewust Mediteren

Wil je het eens uitproberen? Dat kan! In de app Bewust Mediteren vond je al een chakrameditatie onder de categorieën Liefdevolle focus en Yoga Nidra. Onder Liefdevolle focus stond ook al een meditatie specifiek voor het derde oog. Daar bovenop hebben we nu nog nieuwe chakrameditaties toegevoegd. Ga ze snel ontdekken en vertel me zeker welke jouw favoriet is! Heb je nog geen toegang tot Bewust Mediteren? Download de app dan nu in Google Play of de App Store van Apple.

probeer de app bewust mediteren gratis

Word de beste versie van jezelf

Bewust mediteren is even tijd nemen voor jezelf.

Doe je dit elke dag? Dan voel je je vanzelf rustiger en krachtiger.

 • Het overzicht houden wordt makkelijker.
 • Je kunt je beter focussen.
 • Je ervaart innerlijke rust.
 • Je voelt je energieker en gelukkiger.

Registreer je gratis voor de app:

 • Krijg 5 gratis meditaties.
 • Schrijf uit wanneer jij wil.