Meditatie inspiratie | meditatie artikels

Kerstmeditaties: vind rust tijdens de feestdagen

december 2023
Kerstmeditaties - zo vind je rust tijdens de feestdagen - Blog Bewust mediteren

Sommige mensen zijn dol op kerst en eindejaar. Ze genieten van de gezelligheid, de lichtjes en de sfeer. Maar deze periode kan ook vermoeiend zijn. In dit artikel deel ik tips en kerstmeditaties om de feestdagen rustig door te komen.

Geen zorgen: een winterdip is normaal

Zit je momenteel wat in een dipje? Dan ben je niet de enige. In tegenstelling tot wat de opgewekte kerstreclames doen vermoeden, wegen deze winterse dagen door op je gemoed. Daar is een biologische reden voor: door het verminderde zonlicht in de winter produceert je lichaam minder hormonen die je actief en vrolijk maken (serotonine en endorfine) en meer slaaphormoon (melatonine).

Maar er zijn ook psychologische redenen voor je winterdip, vaak gelinkt aan de naderende feestdagen. Die gaan gepaard met stress, verwachtingen en sociale verplichtingen. Voel je dus niet schuldig als je momenteel geen zonnestraaltje bent. Laten we eens kijken wat je kan doen om deze periode rustig door te komen.

Tip 1: bewaak je grenzen

In deze periode van sociale verplichtingen willen andere mensen vaak onze agenda bepalen. Dat hoef je niet toe te laten. Het is niet makkelijk om ‘nee’ te zeggen, maar soms is het nodig om jezelf te beschermen. Bovendien kunnen mensen pas je grenzen respecteren als jij aangeeft waar ze liggen. Spreek dus uit waar jij behoefte aan hebt. Jij kiest de mensen met wie je Kerstmis doorbrengt. Jij bepaalt hoe lang je blijft en welk cadeautje je koopt. Je hoeft enkel te eten of te drinken wat jij wil. En je mag zelf de hoeveelheid kiezen. Dus vraag je eens af: wat wil jij eigenlijk?

Meditatietip: In de app Bewust Mediteren vind je onder de rubriek Overdag een meditatie over Grenzen stellen. Voel je je schuldig wanneer je opkomt voor jezelf? Beluister dan de meditatie Schuldgevoelens in de rubriek Loslaten.

Kerstmeditaties : Zo vind je rust tijdens de feestdagen - ga naar buiten

Tip 2: ga naar buiten

Voor jezelf zorgen betekent beslissingen nemen die goed voor je zijn op de lange termijn. Ga op tijd slapen, drink veel water, eet groenten en fruit en vooral: ga zo veel mogelijk naar buiten. Ik weet het: instinctief heb je in moeilijke periodes zin om het tegenovergestelde te doen. Maar toch is buitenkomen een natuurlijke opkikker: je beweegt, je kan in de verte kijken, je maakt een connectie met de natuur en je tankt zonlicht en zuurstof. Maak dus tijd voor een stevige winterwandeling. Ik beloof je dat het deugd zal doen!

Meditatietip: Zoek je iets om te doen tijdens het wandelen? In de app Bewust mediteren vind je een wandelmeditatie die je onderweg kan beluisteren.

Tip 3: verander je intentie, hack je emotie

Dankbaarheid is de kern van werkelijk geluk. Je kan niet kiezen wat je overkomt, maar wel hoe je ermee omgaat. Richt je energie op het zien van het goede. Misschien is je partner slordig, maar wel geweldig met de kinderen. Heb je stress op het werk? Roep dan het gevoel op van toen je er pas begon te werken. Herinner je waarom je toen zo enthousiast was. Kortom: verleg je focus van irritatie naar dankbaarheid. Zoek het positieve in de situatie en gebruik dat als een bron van kracht.

Meditatietip: Dit is misschien een van de moeilijkste tips om in de praktijk om te zetten. Maar geen zorgen: ik help je! In de app Bewust mediteren zijn er twee meditaties die je leren om te focussen op liefde: Verbinding en de Liefdesmeditatie, beide in de rubriek Liefdevolle focus.

Tip 4: gun jezelf rust en stilte

Ben je overspannen? Durf dan even uit de ratrace te stappen. Blijf een paar dagen weg van sociale media en andere prikkels. Ze geven je dopamine op de korte termijn, maar zuigen tegelijk de levensenergie uit je lichaam. Kies er bewust voor om elke dag een paar minuten te herbronnen. Verlaat de drukke winkelstraten en zoek de natuur op. Of zet je telefoon uit, vermijd toxische personen en beluister je favoriete muziek. Kruip op de bank met een zacht dekentje. Knuffel iemand die je graag ziet. Gun je zenuwstelsel bewust een moment om weer op te laden.

Meditatietip: In de app Bewust mediteren heb je heel wat meditaties die je kunt gebruiken als rustpunt doorheen de dag. In de rubriek Overdag vind je Even pauze en er is ook een volledige categorie met rustige muziek.

Kerstmeditaties : Zo vind je rust tijdens de feestdagen - Plan kleine gelukjes

Tip 5: plan kleine gelukjes

Het kan deugd doen om in je leven bewust kleine gelukjes te voorzien. Maak eens een lijstje van de dingen waar jij blij van wordt. Misschien is het een spannend boek, een filmavond met het hele gezin of een uitgebreid bad? Misschien wil je nog eens afspreken met die vriend die je altijd laat lachen? Maak tijd voor die hobby die je al zo lang weer wil oppikken. Of beloon jezelf eens met een uitgebreide massage. Ga uitwaaien aan zee. Bak kerstkoekjes met de kinderen. Leer een nieuwe taal of schrijf je in voor danslessen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Jij weet wat je gelukkig maakt. Je moet je er alleen bewust van zijn én er tijd voor maken.

Tip 6: besef dat een winterdip tijdelijk is

Als Moeder Natuur zichzelf nu zag, zou ze ook een dip hebben. Rottende bladeren, kale bomen, dode planten: alles lijkt kapot! Maar wij weten, dankzij onze kennis van de seizoenen, dat er helemaal niets mis is. De natuur is zich gewoon aan het klaarmaken om in de lente weer te kunnen opbloeien. Hetzelfde geldt voor jou. Het voelt misschien alsof niets lukt momenteel. Maar weet dat je niet aan het falen bent. Je bent aan het recupereren, uitrusten en herbronnen, net als Moeder Natuur. Gun jezelf dit seizoen. Het is belangrijk.

Duik in de nieuwe kerstmeditaties

In moeilijke periodes is het meer dan ooit belangrijk om te aarden en te connecteren met jezelf. Dagelijkse meditaties zijn de makkelijkste manier om dat te doen. Hier zijn nog wat bonustips:

  • In de app Bewust mediteren vind je nieuwe kerstmeditaties in de categorie Seizoensmeditatie. Deze kerstmeditaties vind je tijdelijk ook in de rubriek Nieuwe meditaties.
  • Is er een meditatie die je nog eens opnieuw wil beluisteren? Zet ze dan bij je favorieten door op het hartje te klikken. Zo vind je ze snel terug.
  • Wil je iemand anders mentale rust cadeau doen? Geef dan een abonnement op Bewust mediteren cadeau met onze handige cadeaubon.
  • Heb je de Bewust mediteren-app nog niet? Download hem dan snel in de App Store van Apple of via Google Play.

Ik wens je deugddoende feestdagen toe en een fantastisch nieuw jaar waarin jij voluit kiest voor jezelf!

probeer de app bewust mediteren gratis

Word de beste versie van jezelf

Bewust mediteren is even tijd nemen voor jezelf.

Doe je dit elke dag? Dan voel je je vanzelf rustiger en krachtiger.

  • Het overzicht houden wordt makkelijker.
  • Je kunt je beter focussen.
  • Je ervaart innerlijke rust.
  • Je voelt je energieker en gelukkiger.

Registreer je gratis voor de app:

  • Krijg 5 gratis meditaties.
  • Schrijf uit wanneer jij wil.