meditatie artikels

Hoe zet je intenties voor het nieuwe jaar?

januari 2024
Intenties zetten voor het nieuwe jaar - Blog Bewust Mediteren

Wat zijn intenties en hoe gebruik je ze? In dit artikel vertel ik je welke rol het universum kan spelen in het realiseren van je dromen.

Tijd om te reflecteren

In ons drukke leven is januari vaak de enige periode waarin we even de tijd nemen om stil te staan en na te denken over waar we naartoe willen. Helaas beperkt die oefening zich meestal tot goede voornemens die we na een maand alweer vergeten zijn. Vandaag wil ik je leren om het grootser te zien.

Zit je op het juiste pad?

Wat als we niet gewoon kijken naar het jaar dat komt, maar helemaal uitzoomen naar de rest van je leven? Is je hart gelukkig? Beleef jij elke dag ten volle, of drijf je mee op de golven? Mijn ogen gingen open toen ik las over een palliatief verpleegkundige die mensen op hun sterfbed vroeg of ze tevreden waren over het leven dat ze hadden geleid. Dit is de top 5 van dingen waar de stervenden spijt van hadden.

Waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed

 1. “Ik wou dat ik het leven had geleid dat ik zelf wilde, in plaats van te doen wat anderen van mij verwachten.”
 2. “Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had.”
 3. “Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.”
 4. “Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.”
 5. “Ik wou dat ik mezelf had toegestaan om gelukkiger te zijn.”
Praat eens met je 90 jarige zelf - Intenties zetten

Praat eens met je 90-jarige zelf

Gelukkig hoef jij niet te wachten tot je sterfbed om de balans op te maken. Ga eens op een rustige plek zitten en sluit je ogen. Beeld je in dat je een gesprek hebt met jezelf op 90-jarige leeftijd. Hoe zie je eruit? Waar woon je? Hoe is je gezondheid? Wie is er bij je? Hoe ziet je dag eruit? Wat voor een leven heb je geleefd? Zijn er dingen waar je 90-jarige zelf spijt van heeft? Je hele leven zien in plaats van alleen volgend jaar helpt om hoofdzaken en bijzaken van elkaar te onderscheiden.

Kies de persoon die je wil zijn

Een andere oefening om je intentie te bepalen is deze vraag: wat als alles mogelijk was? Wat zou je dan doen? Wat is je onvervulde droom? Je werk opzeggen en artiest worden? In het buitenland gaan wonen? Opnieuw gaan studeren? Toegeven aan die ware liefde? Wie zou je geworden zijn als andere mensen het je niet uit je hoofd hadden gepraat? Omschrijf de persoon die jij wil zijn. Want er is nog tijd om die droom waar te maken. Dat is het mooie van mens zijn: je bent een canvas dat je op elk moment kan overschilderen. Je mag jezelf heruitvinden. Elke dag is een nieuwe start.

Wat zijn intenties?

Intenties zijn dromen die je visualiseert met zo veel emotie, dat ze weerklank vinden in het universum. Jij plant een zaadje, en de kosmos doet het uitkomen. Dat klinkt misschien zweverig, maar je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt. Je denkt aan een vriendin en plots belt ze je op, na twintig jaar. Of je erft geld, net wanneer je een lening zoekt voor je nieuwe zaak. Het voelt alsof het universum je een handje helpt. Op zich is dat niet onlogisch. Wat jij uitstraalt, heeft effect op je omgeving. Positieve vibraties kunnen een kettingreactie in gang zetten.

Het verschil met goede voornemens

Een intentie is dus meer dan een voornemen. Het is een toekomstdroom die je in de schoot van het universum legt. Dat is niet hetzelfde als een voornemen zoals afvallen of meer sparen. Voornemens zijn gebaseerd op wilskracht en vaak beladen met schuldgevoel. Een intentie is een toekomstvisie die je gelooft met hart en ziel. Je ziet het helemaal voor je. Meer nog, je voelt het. Die dankbaarheid, vreugde en levenskriebels vertalen zich in energetische trillingen. En omdat iedereen en alles bestaat uit energie, maken die positieve vibraties iets los in het universum.

Intenties zetten om je toekomst vorm te geven - Blog Bewust Mediteren

Hoe zet je een intentie?

Hoe begin je er nu aan? Als je tot hier gelezen hebt, heb je vast al wel een idee van wat je wil in je leven. Censureer jezelf niet. Er zijn geen goede of slechte dromen. Formuleer nu die toekomstvisie in de tegenwoordige tijd, alsof je droom al is uitgekomen. Zeg dus niet “Ik wil graag een restaurant openen” maar “Ik sta aan het hoofd van mijn eigen restaurant”. Voel je het verschil in energie tussen de eerste en de tweede stelling? Van de tweede versie gaat je hart tintelen. Dat is wat er gebeurt wanneer je je dromen naar het nu brengt: je staat jezelf toe om erin te geloven. Formuleer je intentie dus altijd in het ‘nu’.

Wat als je intenties niet uitkomen?

Uiteindelijk zijn we als mens beperkt in wat we kunnen begrijpen. Vaak weten we zelf niet wat goed voor ons is. Daarom ligt de eindbeslissing bij het universum. Krijg je niet wat je wil? Dan kunnen daar twee redenen voor zijn. Ofwel was deze wens niet echt wat je nodig had. Bijvoorbeeld: die ene persoon is niet verliefd op jou. Maar wie erna komt, is honderd keer beter. Een tweede reden kan zijn dat je zelf je intentie saboteert met negatieve overtuigingen. Stel: je wil een boek schrijven, maar gelooft eigenlijk niet dat iemand het zou willen kopen. Als dat het geval is, dan moet je eerst aan jezelf werken om die energetische blokkades op te heffen.

Wat als je intenties wél uitkomen?

Als je energie goed zit, is de kans heel groot dat je intentie uitkomt. Niet alleen omdat het universum je helpt, maar ook omdat je gewoon zelf onbewust meer met je droom bezig bent. Er is wel één effect waarvoor ik je moet waarschuwen. Je kan bepalen wat je wil, maar niet hoe het zal uitkomen. Het universum durft je wel eens geven wat je vraagt, maar in een totaal andere vorm dan je had verwacht.

Afspraak volgend jaar?

Heb jij je intentie gezet? Deel ze op sociale media en tag @bewustmediteren zodat ik ze ook kan zien. En laten we volgend jaar rond deze tijd terugkijken op vandaag. Ik kan niet wachten om te horen of jouw intentie is uitgekomen. En heeft jouw intentie voor het komende jaar iets te maken met vaker stilstaan om te luisteren naar de stem in jezelf? Dan help ik je daar graag bij met mijn app Bewust mediteren. Heb je die nog niet? Download hem dan snel via de Google Play Store of de App Store.

probeer de app bewust mediteren gratis

Word de beste versie van jezelf

Bewust mediteren is even tijd nemen voor jezelf.

Doe je dit elke dag? Dan voel je je vanzelf rustiger en krachtiger.

 • Het overzicht houden wordt makkelijker.
 • Je kunt je beter focussen.
 • Je ervaart innerlijke rust.
 • Je voelt je energieker en gelukkiger.

Registreer je gratis voor de app:

 • Krijg 5 gratis meditaties.
 • Schrijf uit wanneer jij wil.