meditatie artikels

Hoe je lichaam en geest elkaar beïnvloeden

mei 2025
Vrouw grijpt naar haar nek

Wist je dat je lichaam en geest voortdurend met elkaar praten? Niet met woorden, maar met signalen. Als je die begrijpt en ernaar handelt, word je vanzelf gezonder én gelukkiger.  

Soms voel je dat er iets mis is

Onlangs zei een cliënt tegen me: “Ik sta altijd moe op. En ik ben vaak geïrriteerd zonder dat ik weet waarom. Alles stoort me.” Herken je dat gevoel? Dat er ‘iets’ scheelt, zonder dat je kan formuleren wat? Dan heb ik goed nieuws. Je hebt veel meer controle over je gemoed en je gezondheid dan je denkt. Het enige wat je hoeft te doen, is luisteren. Want meestal weet je lichaam wat er scheelt én hoe je het kunt oplossen.

Je lichaam praat de hele dag tegen je

Je lijf stuurt je voortdurend signalen – beschouw het als mini-sms’jes. De donkere kleur van je urine vertelt je: “Hé, we zijn te weinig water aan het drinken.” Terugkerende migraine kan betekenen: “Zeg, doen we deze job nog wel graag?”. En een onverklaarbare snoepdrang kan code zijn voor: “Die koek van daarnet heeft onze bloedsuikerspiegel doen crashen.” Kortom: je krijgt de hele dag door tips.

Meestal luisteren we niet

Vreemd genoeg doen we weinig met de informatie die ons lichaam doorstuurt. We vragen ons zelden af waarom we moe, angstig of gespannen zijn. Als we ons al bewust zijn van de signalen, interpreteren we ze vaak verkeerd: “Ik heb stijve schouders. Ik zal verkeerd gelegen hebben in bed”. Of we negeren ze: “Ja, ik ben moe, maar het is bijna vakantie.” We hebben geen tijd voor de knipperende lichtjes op ons dashboard.

Een gehaaste man kijkt op zijn horloge

We willen dat het snel weggaat

En dat is niet per se onze schuld: we zijn zo opgevoed. Signalen van het lichaam beschouwen we als een probleem dat we zo snel mogelijk moeten oplossen, zonder te zoeken naar de oorzaak. Heb je pijn? Dan neem je een pijnstiller. Ben je moe? Dan drink je koffie. En een dipje probeer je misschien op te lossen met een koek of een glas wijn. Maar dat is niet wat je lichaam hoopte te bereiken met deze boodschap.

We luisteren pas naar een lichaam
 als het niet meer productief is.
 

We hebben een foute bril op

In het Westen hebben we geleerd om de signalen van ons lichaam te zien door 2 lenzen: de medische bril (Ben ik ziek?) en de economische (Kan ik nog gaan werken?). En hoewel die lenzen hun nut hebben, schieten ze ook tekort. Want ze zorgen ervoor dat je alleen wil luisteren naar een lichaam als het niet meer productief is. Maar ook een gezond lijf heeft iets te vertellen. En door te luisteren, kan je erger voorkomen.

Stap 1: ontvang de signalen

Wil je graag de communicatie met je lijf herstellen? Dan begint het bij de eerste stap: bewustwording. Neem elke ochtend een paar minuten om stil te staan en jezelf te observeren. Hoe voel je je? Heb je ergens pijn? Waar voel je spanning? Ben je rusteloos, opgejaagd, vermoeid of bezorgd? Adem je diep of oppervlakkig? Voelt je borst vrij of beklemd? Een bodyscan-meditatie is hiervoor ideaal.  

Stap 2: ontcijfer de boodschap

Als je dat consequent doet, beginnen er na een tijdje dingen op te vallen. Je merkt patronen op: telkens hoofdpijn op zondagavond, een suf gevoel na bepaalde voeding of hartkloppingen in de buurt van die ene persoon. Meestal zijn er verschillende interpretaties mogelijk. Ga met ernstige klachten eerst bij je dokter langs, zodat die een medische oorzaak kan uitsluiten. Niets gevonden? Dan is het tijd om dieper te graven.  

Een persoon zit bij de dokter

Vindt je dokter de oorzaak van je klachten niet? Dan is het tijd om dieper te graven.

Is het je voeding?

Je kan genoeg eten en toch een tekort hebben aan vitaminen of mineralen. Vaak voeden we ons met lege calorieën. Bovendien worden er soms stoffen aan producten toegevoegd die je een vals hongergevoel geven, je humeur ontregelen of ontstekingen kunnen veroorzaken. Vermoed je dat de oorzaak van je klachten met voeding te maken heeft? Vraag dan advies aan een lijfstijlarts. Die kan je hierin deskundig begeleiden.

Is het een onderdrukte emotie?

Misschien heeft je ongemak niets te maken met je voeding, maar alles met een emotie die je onderdrukt: een gesprek dat je niet wil voeren, een persoon waartegen je wrok koestert, verdriet dat blijft sluimeren of een waarheid die je niet onder ogen wil zien. Gevoelens die geen uitweg vinden, stapelen zich op in je lichaam. Ze uiten zich in allerlei klachten als een verstoorde spijsvertering, migraine, rugpijn of vermoeidheid.

Je kan perfect gezond leven, geen alcohol drinken en toch een overbelaste lever hebben.

Is het trauma?

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde verwerken we elke emotie in een specifiek orgaan. Zo wordt boosheid opgeslagen in je lever en verdriet in je longen. Met andere woorden: je kan perfect gezond leven, geen alcohol drinken en toch een overbelaste lever hebben. Bij trauma heb je iets meegemaakt waarop de energie in je lichaam volledig blokkeert. Vaak is er dan therapie nodig om die blokkade te doorbreken. Zelf begeleid ik mensen daarbij in mijn NEI-praktijk.

Stap 3: doe er iets mee

Hoe beter je de signalen van je lichaam begrijpt, hoe makkelijker het wordt om er iets mee te doen. Dat kan betekenen dat je voedzamer gaat eten en meer tijd maakt voor rust en beweging. Of dat je knopen doorhakt, grenzen stelt of angsten onder ogen ziet. Je luistert en handelt proactief in plaats van te wachten tot je lichaam aan de noodrem trekt. Het voelt niet meer alsof het leven je overkomt: je zit zelf aan het stuur.

Stap 4: praat terug

Het leuke is dat de communicatie in twee richtingen verloopt. Je lichaam kan met je geest praten, maar ook andersom. Er zijn namelijk handelingen waarmee je zelf aan je lijf doorgeeft: “Hé, het is oké. We zijn veilig.” Zo kan je stressreacties een halt toeroepen. Traag bewegen, diep ademhalen of neuriën: het vertelt je zenuwstelsel dat het mag ontspannen. Dat verklaart het effect van yoga, tai chi, chi qong én meditatie.

Een vrouw zit ontspannen te mediteren

Wat probeert jouw lichaam je te vertellen?

Samengevat: je lichaam is een bondgenoot die je wil helpen, niet tegenwerken. Door te luisteren naar de signalen kan je wijsheid ontdekken die je leven in de positieve zin verandert. Je krijgt meer controle en minder het gevoel dat je een speelbal bent van je omstandigheden. Wil je dit graag zelf proberen? In de app Bewust Mediteren vind je bodyscanmeditaties die je op weg helpen. Veel succes!

probeer de app bewust mediteren gratis

Word de beste versie van jezelf

Bewust mediteren is even tijd nemen voor jezelf.

Doe je dit elke dag? Dan voel je je vanzelf rustiger en krachtiger.

  • Het overzicht houden wordt makkelijker.
  • Je kunt je beter focussen.
  • Je ervaart innerlijke rust.
  • Je voelt je energieker en gelukkiger.

Registreer je gratis voor de app:

  • Krijg 5 gratis meditaties.
  • Schrijf uit wanneer jij wil.