Meditatie inspiratie | meditatie artikels

Focus is een spier die je kan trainen

september 2024
Focus is een spier die je kan trainen - Blog Bewust Mediteren

In een wereld vol vluchtige afleiding is het moeilijk om grip te krijgen op wat écht telt. In dit artikel geef ik je 7 manieren om je focus te bewaren.

De richtingloze generatie

We gaan ongetwijfeld de geschiedenisboeken in als de generatie die de focus kwijt is. Want hoewel we objectief gezien een mooi leven hebben, voelen we ons meer dan ooit verloren. We zijn geconnecteerd, en toch is er geen verbondenheid. We werken hard, maar halen er geen voldoening uit. We worden constant afgeleid. Weinig mensen weten nog wat ze nu écht willen in het leven. Kortom: we hebben geen focus meer.

Wat doe je eraan?

Ergens voel jij ook dat je gegijzeld wordt door smartphonemeldingen, filestress en mensen die je irriteren. Maar wat doe je eraan? Op school leert niemand je hoe je innerlijke rust vindt, je aandacht stuurt of je grenzen bewaakt. Gelukkig heeft ook de media dat intussen opgepikt. Tom Waes leerde mediteren en professor Elke Geraerts schreef er een boek over. Ook ik geef je tips vanuit mijn ervaring als meditatiecoach.

Focus vind je niet, die roep je op

Waar vind je de sereniteit om alles op een rijtje te zetten? Het antwoord is simpel: focus is een spier die je moet trainen. En dat hoeft niet zwaar of moeilijk te zijn. Net zoals alles, houd je het beter vol als je er een routine van maakt. In plaats van Facebook open te gooien wanneer je op het toilet zit, maak je vanaf nu tijd voor een kort focusritueel: een moment om even bij te tanken.   

Voorzie laadmomenten om je focus terug te vinden

Tip 1: voorzie laadpunten onderweg

De fout die we maken, is dat we altijd maar blijven doorgaan. Zie jezelf als een elektrische auto. Die heeft ook laadpunten nodig onderweg. Anders valt je productiviteit en creativiteit stil. Nee, je hoeft geen dure spullen te kopen of een stiltekamer te bouwen. Opladen kan even goed in een drukke omgeving, waar en wanneer jij het nodig hebt. De focus zit in jezelf. Je moet alleen weten hoe je ze oproept.

Tip 2: ontspannen kan je leren

Hoe een focusritueel eruit ziet, is heel persoonlijk. Experimenteer met dingen die jou tot rust brengen: een ademhalingsoefening, aarden, mediteren, een wandeling, een visualisatie of een bepaalde stretchpose. Hoe vaker je het doet, hoe sneller je jezelf in een staat van ontspanning kan brengen. Het kan zo simpel zijn als je handen om een warme kop koffie slaan: ook dat heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel.

“Het negatieve stemmetje in je hoofd kan ook een bron van afleiding zijn waardoor je je focus verliest.”

Tip 3: luister. (Het antwoord zit in jezelf)

Alright stop. Collaborate and listen. Vanilla Ice is misschien niet de meest hoogstaande popgroep aller tijden, maar deze zin slaat wel de nagel op de kop. Stop af en toe om te luisteren naar jezelf. We lopen onszelf voorbij. Je voelt het wanneer iets niet goed zit. En toch onderdrukken we die wijsheid en gaan we tegen ons gevoel in. Dat is wat je energie leegzuigt. Stop dus met twijfelen. Je weet het antwoord op je vraag al.  

Tip 4: verspil geen tijd aan zelfverwijt

Dat negatieve stemmetje in je hoofd kan ook een bron van afleiding zijn. Heb je een terugkerend zelfoordeel? Schrijf je gedachten dan neer. Vraag je af welk advies jij zou geven aan een vriend in dezelfde situatie. Tegen anderen zou je vast niet zeggen: “Je hebt een fout gemaakt. Je bent een mislukkeling”, maar eerder “Iedereen maakt fouten. Het is oké. Laten we kijken wat je de volgende keer anders kan doen.”

Tip 5: geef anderen geen macht over jouw gemoed

Wat als de bron van stress buiten jezelf ligt? Misschien voel je je uitgemolken op het werk of geeft je schoonmoeder altijd kritiek. Ook daar heb jij controle over: niet over wat anderen doen, maar wel over de mate waarin het je raakt. Wacht niet op de erkenning, goedkeuring of zorg van anderen. Jij weet dat je genoeg bent. Stel je verwachtingen bij of beperk je blootstelling aan toxische factoren. Je hebt altijd een keuze.

Tip 6: herschrijf het verhaal 

Vaak is het niet een gebeurtenis die ons leven beheerst, maar de uitleg die we eraan geven. Je baas klinkt kort aan de telefoon en je piekert de hele dag over wat je verkeerd hebt gedaan. Maar misschien had je chef gewoon slecht geslapen. Vul ontbrekende informatie altijd in met een positieve veronderstelling in plaats van een negatieve. 85% van onze doemscenario’s komen namelijk nooit uit.

 “Vaak komt de afleiding van binnenuit: je gaat er zelf naar op zoek.”

Laat anderen je gemoed niet bepalen

Tip 7: vind de oorzaak van je afleiding

We wijten ons gebrek aan focus vaak – terecht – aan externe factoren: notificaties, werkdruk, stress en meer. Maar meestal komt de afleiding van binnenuit: je gaat zelf op zoek naar dopamine of je hebt malende gedachten die je leven beheersen. Daarom is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te vinden. Dat kan door meditatie of met de hulp van een therapeut. En daarna is het aan jou om actie te ondernemen!

Waarom mediteren werkt

Meditatie helpt je om de 7 tips in de praktijk toe te passen. Tijdens het mediteren train je je focusspier, kalmeer je je zenuwstelsel en leer je je gedachten te observeren. Want het leven is als een wilde rivier: zonder focus ga je kopje onder. Mediteren is op een rotsblok klauteren en kijken hoe het water voorbij kolkt zonder meegesleurd te worden. Daarna kan je uitgerust en met een bewuste zwemtechniek je weg naar de oever verderzetten.

Graag nog meer tips?

Wil je aan de slag met mediteren, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Ik ontwikkelde de app Bewust Mediteren om mensen zoals jij op weg te helpen. Je vindt er Vlaams gesproken meditaties voor beginners, gevorderden en zelfs kinderen. Kijk zeker eens in de categorie: ‘Liefdevolle focus’. En wil je dieper duiken in de emoties die je ondermijnen? Dan is NEI-therapie misschien een oplossing. Elke dag is een kans om opnieuw te beginnen. Grijp ze. Je kunt het.

probeer de app bewust mediteren gratis

Word de beste versie van jezelf

Bewust mediteren is even tijd nemen voor jezelf.

Doe je dit elke dag? Dan voel je je vanzelf rustiger en krachtiger.

  • Het overzicht houden wordt makkelijker.
  • Je kunt je beter focussen.
  • Je ervaart innerlijke rust.
  • Je voelt je energieker en gelukkiger.

Registreer je gratis voor de app:

  • Krijg 5 gratis meditaties.
  • Schrijf uit wanneer jij wil.