meditatie artikels | Meditatie inspiratie

5 slimme tips tegen stress voor de eerste schooldag

augustus 2024
Stress voor de eerste schooldag vermijden - Blog Bewust Mediteren

Piekergedachten, slapeloosheid, onrust: als je er nu extra veel last van hebt, ben je zeker niet de enige. Momenteel hebben overal ter wereld kinderen én ouders stress voor de eerste schooldag. Maar de vraag is: wat kan je ertegen doen?

Waar komt die stress eigenlijk vandaan?

Halverwege de zomervakantie is het meestal zover: winkels pakken uit met hun enthousiaste ‘terug naar school’- reclames. Maar heel wat kinderen, ouders en grootouders kijken er absoluut niet naar uit. Waarom hebben we eigenlijk stress voor de eerste schooldag?

1. Angst voor het onbekende

Voor kinderen is het vooral de onzekerheid die voor sluimerende onrust zorgt. Niet weten naast wie ze gaan zitten in de klas, of ze wel vriendjes gaan maken en of de leerstof niet te moeilijk zal zijn: die onvoorspelbaarheid geeft stress.

2. Gebrek aan controle
Ouders hebben dan weer eerder last van het gebrek aan controle: wat als mijn kind niet populair is? Wat als de bus niet komt? Als ouder wil je instinctief je kind beschermen tegen de boze buitenwereld, en soms kan dat nu eenmaal niet.

3. Erbij willen horen
Angst voor afwijzing hebben we als sinds de oertijd, toen verstoten worden door je stam het einde van je leven kon betekenen. Vandaag vragen we ons nog altijd af wat anderen van ons denken. Niet alleen kinderen, trouwens: ook mama’s en papa’s zijn bang voor de meningen aan de schoolpoort.

4. Het hamsterwiel
En naast de emotionele bekommernissen zijn er praktische dingen die geregeld moeten worden: de schoolspullen, de facturen, het ophalen en afzetten van je kind. Dat is vaak een hele puzzel, zeker in combinatie met de terugkeer naar een drukke job.

Wat je vooral niet moet doen

Stress voor de eerste schooldag is iets waar we allemaal in zekere mate mee worstelen. Even herkenbaar zijn de krampachtige reacties erop. Sommige ervan kan je beter vermijden, omdat ze het probleem alleen maar groter maken. Welke herken jij?

1. Projecteren
Misschien ben jij wel gepest op school, of was er een leerkracht die je het leven zuur maakte. Dan bestaat de kans dat je je kinderen wil waarschuwen, terwijl die dingen misschien helemaal niet op hun pad komen. In het slechtste geval creëer je hierdoor onnodige onrust bij je kind.

2. Overcompenseren
Ook supermenselijk is de stress proberen weg te werken door overdreven veel nieuwe spullen voor je kind te kopen. Dat hoeft niet. Het enige wat je oogappel echt nodig heeft om de eerste schooldag door te komen, is jouw onvoorwaardelijke steun.

3. Dwangmatig controleren
Probeer ook je controledrang in de hand te houden. Ja, het is verleidelijk om de leerkracht of je kind elke dag te bestoken met vragen en instructies. Maar dat heeft een averechts effect: jullie krijgen er alleen maar meer stress door.

Moeder zwaait kind uit op de eerste schooldag

Als jij ontspannen bent,
is de kans groter dat je kind het ook is.

Tips tegen stress voor de eerste schooldag

De conclusie is eigenlijk simpel: als jij ontspannen bent, is de kans groter dat je kind het ook is. Makkelijk gezegd, natuurlijk. Hoe doe je dat dan?

1. Loslaten
Er is een reden waarom een vogel zijn baby’s uit het nest duwt. Ook bij een fiets moet je ooit de zijwieltjes eraf halen. Weet dat je kind nu sommige situaties zelf kan oplossen. Jouw rol is om los te laten. Zo krijgt je kind het signaal: ik heb vertrouwen in jou.

2. Actief ontspannen
Je kan dat rationeel allemaal wel weten, maar je lichaam houdt er soms een andere mening op na. Wat dan kan helpen, zijn bewuste ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, wandelingen in de buitenlucht of andere vormen van lichaamsbeweging. Het kan ook opluchten om je gevoelens uit te spreken tegen vrienden of neer te pennen in een dagboek.

Visualiseer samen met je kind
hoe de eerste schooldag eruit zal zien.
Dat maakt het idee minder stresserend.

3. Visualiseren
Wat ook helpt, is visualisatie. Dat is een techniek die vaak gebruikt wordt door topsporters. Zo vertelt Kobe Bryant dat hij een wedstrijd afspeelt in zijn hoofd voor het slapengaan. Hierdoor voelt hij minder stress wanneer hij echt op het basketbalveld staat. Overloop samen met je kind hoe de eerste schooldag eruit zal zien. Dat maakt het idee minder stresserend.

4. Affirmeren
Affirmeren betekent niet dat je iets tegen je spiegelbeeld roept (“Ik ben populair!”) waardoor je wens op magische wijze uitkomt. Het betekent dat je jezelf herinnert aan positieve dingen waarvan je weet dat ze kloppen, zoals: “Ik kan altijd hulp vragen als iets niet lukt”, “Anderen zijn even zenuwachtig als ik” of “Ik doe mijn best, en dat is goed genoeg”.

Tip: beluister de kindermeditatie: “Moedige mantra” in de app Bewust Mediteren.

5. Mediteren
De krachtigste tool van allemaal is mediteren. Het helpt je om je bewust te worden van je gedachten en je lichaam actief te kalmeren. Zo kan jij rust vinden, die dan weer afstraalt op je kind. Maar je kan je kind ook leren om zélf te mediteren. Dat is een waardevolle vaardigheid en een mooi geschenk om door te geven van generatie op generatie.

Meisje doet een kindermeditatie

Bonustip: de kindermeditatie ‘terug naar school’

In de app Bewust Mediteren vind je een volledige bibliotheek aan kalmerende meditaties. Er is ook een aparte categorie met kindermeditaties. Ik heb pas een nieuwe “Terug naar school”-meditatie toegevoegd. Ga jij ermee aan de slag? Stuur me daarna gerust een mailtje of tag me op sociale media. Ik hoor graag hoe jullie de eerste schooldag hebben ervaren!

probeer de app bewust mediteren gratis

Word de beste versie van jezelf

Bewust mediteren is even tijd nemen voor jezelf.

Doe je dit elke dag? Dan voel je je vanzelf rustiger en krachtiger.

  • Het overzicht houden wordt makkelijker.
  • Je kunt je beter focussen.
  • Je ervaart innerlijke rust.
  • Je voelt je energieker en gelukkiger.

Registreer je gratis voor de app:

  • Krijg 5 gratis meditaties.
  • Schrijf uit wanneer jij wil.